Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

η κιμαδομηχανή των διαχωρισμών





















Εδώ και μέρες ποιητές μου λεν για το υπάρχον
Κάποιος να χαστουκίσει τη μαρίνα των βράχων.
Χίμαιρες και μπαρμπούτσαλα, μπαρμπούνια κι ένα πέος
ο ποιητής του αύριο να αναζητά το δέος.
Μα λάγκαρε ο σέρβερ μου απ'την πολλή την τέχνη,
το λυρικό σερβίρισμα του χ δεξιοτέχνη
ζέχνει σκατά κι η αποφορά μου πνίγει τα ρουθούνια
ειλικρινα το προτιμώ να με πατάν τακούνια
σε προβολή ΝΑΡκισσιστών σε μαγαζί απ' τ' άλλα
και βέβαια στην εισήγηση να παίζουνε ΤΗ μπάλα
για το καλό το αφεντικό που φυσικά διαφέρει
όχι σαν τον απέναντι το σάπιο κουλοχέρη
σ' αυτό εδώ το μαγαζί λέει είμαστε οι μπερέδες
σ' αντίθεση μ'απέναντι που 'ναι αστοί γκουρμέδες
έβαλε στο δεκέμβριο και ήρωες ο αρτίστας
και καλαντάρια πούλαγε από τους ζαπατίστας

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ποίησις 16 μπαρών

προς τον αυριανό ταξιτζή του μπλογκ: Black sheep o παρανοϊκός στρατιωτικός τύπος με το rpg.

Τώρα για τους αμύητους γκουρμέ φίλους μας έχω καταρχήν να προτείνω το σαματά υπό την επωνυμία felt



στο κλίμα των ημερώνε λοιπόν, το νεογέννητο ιστολόγιό μας (όσο η λεχώνα μάνα του θα φτιάνει μελομακάρονα στην κουζίνα για να κερνάει τους πελάτες στο ταξί) θα παράγει ποίηση σε 16 μπάρες. ΓΙΑΤΙ? γιατί έτσι καριολη αγκχχ

αρχίζω

στον κάμπο με τα άλογα και τα πολλά παράλογα
τα στήθια σου φαντάζανε ωσάν ποσά ανάλογα
κι εγώ που δυσανάλογα καβάλαγα τον ίππο
δίπλα από την τρύπα μου έβαλα έναν ζίπο
και έψαχνα με 6 ευρώ καρτέλα ελεσντί
και συ μου πάσαρες κρυφά σακούλα ντιντιντί
και αφού με τα βαλάντιά μου πήρες δύο μπύρες
μου το ριχνες στην κεφαλήν και μου 'φυγαν οι ψείρες
άπονη πόρνη και τσουλί, να κουβαλάς κατάρα
σε τούρκικη άμα κατουράς να σου 'ρθει το νιαγάρα
επάνω στο κεφάλι σου που είχε την ιδέα
να διώξει από τις τρίχες μου τη νέα δουλτσινέα
Σε ποια θα λέω τον πόνο μου εγώ τα κρύα βράδια
και ποια από τη μύτη μου θα παίρνει τα κακάδια?
ανάθεμα σε πατσουλί και τρισανάθεμά σε
πιάσε το νόημα σωστά κι αν δε σε νοιάζει σπάσε

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Focus on what we' re telling you!

Η απεσταλμένη μας στη νησιωτική Ελλάδα Marimar Juanita Rodriguez μετά από μνημειώδη ατυχία λόγω μη αναχώρησης πτήσεως εσωτερικού αναγκάστηκε να περιμένει ξεφυλλίζοντας μια γκουρμέ φυλλάδα [ ως γνωστόν μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε μια γκουρμέ φυλλάδα με απλά βηματάκια. παίρνετε μια απλή φυλλάδα του σωρού, αλείφετε τις σελίδες με μέλι για να γίνουν ιλουστρασιόν. έτοιμη! όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα μάρκετινγκ] και από αυτή τη φυλλάδα μας στελνει δύο σημειώματα:

το πρώτο αφορά στην γερμανική ιστοσελίδα http://www.jobsintown.de/, η οποία είναι ένα portal αναζήτησης εργασίας το οποίο έχει κολλήσει αφίσες σε διάφορα μηχανήματα (ATM, παγωτατζίδικα, μηχανήματα για αναψυκτικά, δημόσια πλυντηρια) με το μότο life's too short for the wrong job για να δείξει ότι υπάρχουν και καλές δουλειές... Αυτό βέβαια εμένα μου θύμησε ένα πόστ του έλληνα καβαλάρη που αδυνατούσα πραγματικά να καταλάβω τι προσπαθούσε να διαφημίσει... Η marimar έκανε ένσταση για σεξισμό και άλλα διάφορα, αλλά το βάζω να δούμε αν θα καταλάβει κανένας που το πάει (λες να είναι η ίδια εταιρία-βραζιλιάνικο παράρτημα?)



το δεύτερο, με αφορμή το ίδιο και πάλι γκουρμέ περιοδικό είναι από την αγαπημένη μας πατρίδα (σνιφ) και έχει να κάνει με έναν διαγωνισμό του φεστιβάλ θεσσαλονίκης: http://shootit.gr/, με μότο η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα όλων (κατά το μαοϊκόν: είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι), διώξε τη βία-βάλε φαντασία (αυτό είναι στα πρότυπα του μάη)! Ρε γαμώτο δεν προλάβαμε κι εμείς να βάλουμε συμμετοχή. Τώρα που είναι της μόδας οι διαμαρτυρίες θα είχαμε πλεονέκτημα λόγω προϋπηρεσίας... Πάντως κάποιοι σύντροφοι κάτι τέτοια δεν τα σηκώνουν (και καλά κάνουν) και ότι βρουν μπροστά τους το παίρνουν και το σηκώνουν...

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πολύ το χαρήκαμε πάντως, ε;

brainstorming από μια κουβέντα με το johnny mnemonic


"Ο Χέγκελ κάνει σε κάποιο σημείο αυτή την επισήμανση, πως όλα τα σπουδαία γεγονότα και οι ιστορικές προσωπικότητες επαναλαμβάνονται, για να το πούμε κάπως, δύο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτρη ως φάρσα"

[Κ.Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη]





1(α)[από κάποιο από τα "επίσημα" μμε]
Χτύπημα στο πρόσωπο με μινιατούρα του Καθεδρικού του Μιλάνου δέχθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την ώρα που υπέγραφε αυτόγραφα μετά από συγκέντρωση στο Μιλάνο. Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε τον Καβαλιέρε σαστισμένο να καταρρέει, αιμορραγώντας από το μύτη και το στόμα. Ο άνδρας που χτύπησε τον Ιταλό πρωθυπουργό συνελήφθη.

Αρχικές πληροφορίες του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa έκαναν λόγο για αντικείμενο που εκσφενδονίστηκε εις βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο 73χρονος Καβαλιέρε δέχθηκε μπουνιά -και μάλιστα πιθανώς με μεταλλική μινιατούρα του Καθεδρικού του Μιλάνου που κρατούσε στα χέρια του ο δράστης, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Είχε προηγηθεί μία μακρά και έντονη ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού μπροστά σε συντηρητικούς υποστηρικτές του στο Μιλάνο.

Ο τηλεοπτικός φακός έδειξε εικόνες του Μπερλουσκόνι να αιμορραγεί από τη μύτη και το στόμα, καθώς οι συνεργάτες τον σήκωναν στα πόδια του. Βιαστικά οδηγήθηκε στο αυτοκίνητό του, αλλά αμέσως βγήκε έξω, προφανώς θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει τραυματιστεί βαριά.

Αφότου κοίταξε προς το πλήθος, οι συνεργάτες του τον έσπρωξαν πάλι μέσα στο πρωθυπουργικό όχημα.

Το δίκτυο SKy TG24 μετέδωσε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Μιλάνο για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες και θα παραμείνει για 24ωρη παρακολούθηση. «Είμαι πολύ καλά, είμαι πολύ καλά» δήλωσε από το νοσοκομείο ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο δράστης, ένας άνδρας γύρω στα 30 ή τα 40, συνελήφθη αμέσως μετά το περιστατικό.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, μία μικρή ομάδα διαδηλωτών φώναζε συνθήματα κατά του Μπερλουσκόνι στη διάρκεια της ομιλίας. Επιχείρησαν να προπηλακίσουν τον Καβαλιέρε, χαρακτηρίζοντάς τον γελοίο. Εκείνος τους απάντησε επανειλημμένως «ντροπή σας». Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των διαδηλωτών και του προσωπικού ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Μπερλουσκόνι δήλωνε στους υποστηρικτές του: «Με περιγράφουν σαν τέρας, αλλά δεν νομίζω ότι είμαι, πρώτον γιατί είμαι εμφανίσιμος και δεύτερον γιατί είμαι σεμνό παιδί».

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο άνδρας που επιτέθηκε στον Μπερλουσκόνι ήταν ένας από αυτούς που διαμαρτύρονταν.

1(β)[από κάποιο από τα "εναλλακτικά" μμε]

Επιστολή έστειλε στον Ιταλό πρωθυπουργό ο 42χρονος Μάσιμο Ταρτάλια, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής πέταξε σιδερένιο αντικείμενο στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τραυματίζοντας τον. Στην επιστολή ο Ταρτάλια εκφράζει τη μεταμέλειά του για την «επιδερμική, θρασύδειλη και απερίσκεπτη» πράξη του, όπως τη χαρακτηρίζει.

Ο Μάσιμο Ταρτάλια δηλώνει στην επιστολή του πως «δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του» σε αυτήν την πράξη και τονίζει πως «έδρασε μόνος» και απέκλεισε «κάθε μορφή πολιτικής δράσης και συμμετοχής», δηλώνουν οι συνήγοροί του.

Σύμφωνα με τα τελευταία ιατρικά ανακοινωθέντα, ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση τουλάχιστον έως αύριο.

Ο 42χρονος Ταρτάλια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5,5 μήνες έως 5 χρόνια, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.

2.

Τη στιγμή που παρουσίαζαν την βιομηχανική ζωγραφική σ' ένα εκστατικό κοινό και στους ηλίθιους σχολιαστές των εφημερίδων (πού σοκαρίστηκαν κυρίως επειδή την έκθεση του Τουρίνου συμπλήρωναν (δυο κόβερ-γκέρλς ντυμένα με βιομηχανική ζωγραφική), οι ιταλοί καταστασιακοί υποχρεώθηκαν να δράσουν και σ' ένα άλλο πεδίο.

Στα τέλη του Ιουνίου ό Νούντσιο βαν Γκουλιέλμι, ένας κατά τα άλλα εντελώς ασήμαντος νεαρός μιλανέζος ζωγράφος, θέλοντας να τον προσέξουν προξένησε μερικές ελαφρότατες ζημιές σ' έναν πίνακα του Ραφαήλ («Ή στέψη τής Παρθενου»), κολλώντας στο γυαλί που τον προστάτευε μια χειρόγραφη προκήρυξη στην οποία έγραφε: «Ζήτω ή ιταλική επανάσταση! Κάτω ή εκκλησιαστική κυβέρνηση!». Ο Γκουλιέλμι συνελήφθη επί τόπου και χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να πει τίποτα, γι’ αυτήν μόνο την πράξη του τον έβγαλαν τρελλό και τον έκλεισαν στο ψυχιατρείο του Μιλάνου. Οι μόνοι που διαμαρτυρήθηκαν ήταν οι σύντροφοι του ιταλικού τμήματος της καταστασιακής Διεθνούς, μοιράζοντας την προκύρηξη «Υπερασπίζετε παντού την ελευθερία» στις 4 Ιουλίου, αφού πολλοί ιταλοί τυπογράφοι φοβήθηκαν να την τυπώσουν.

Διαπιστώνουμε, έλεγε η προκήρυξη, ότι το περιεχόμενο του κειμένου που κόλλησε ο Γκιουλιέλμι στον πίνακα του Ραφαήλ (…) εκφράζει τη γνώμη ενός μεγάλου αριθμού ιταλών, ανάμεσα στους οποίους και εμείς.

Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι θεωρούν (…) επαρκή απόδειξη τρέλλας μια πράξη που στρέφεται ενάντια στην Εκκλησία και στις νεκρές πολιτιστικές αξίες των μουσείων.
Υπογραμμίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο προηγούμενο για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και για όλη την μελλοντική πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη.

Η ελευθερία είναι πρώτα απ’ όλα ελευθερία καταστροφής των ειδώλων.

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σ’ όλους τους καλλιτέχνες και διανοούμενους της Ιταλίας, για να δράσουν άμεσα με σκοπό την απελευθέρωση του Γκιουλιέλμι από την ισόβια καταδίκη του. Ο Γκουλιέλμι μπορεί να καταδικαστεί μόνο με βάση το νόμο πού άφορα την καταστροφή δημόσιων αγαθών. Σε μια δεύτερη προκήρυξη με τίτλο «Να βοηθήσουμε τον Βάν Γκουλιέλμι!», ή οποία δημοσιεύτηκε στα γαλλικά στις 7 Ιουλίου, ό "Ασγκερ Γιόρν υποστήριζε την όλη υπόθεση στο όνομα τής Κ.Δ.:

Οι λόγοι πού οδήγησαν τον Γκουλιέλμι σ' αυτήν την πράξη βρίσκονται στην καρδιά της μοντέρνας τέχνης από τον Φουτουρισμό μέχρι σήμερα. Κανένας δικαστής, κανένας ψυχίατρος και κανένας διευθυντής μουσείου δεν μπορεί να αποδείξει το αντίθετο χωρίς να λέει ψέμματα (…) Η φωτογραφία του πίνακα του Ραφαήλ είναι μια επίσημη πλαστογραφία που στάλθηκε στον Τύπο όλου του κόσμου. Οι πραγματικές ζημιές πάνω στο πανί είναι τόσο ασήμαντες που δε φαίνονται σε μια αναδημοσίευση στις εφημερίδες. Οι γραμμές που φαίνονται στην φωτογραφία, δείχνοντας μια εκτεταμένη καταστροφή του πίνακα, στην πραγματικότητα είναι ένα σπασμένο γυαλί μπροστά στον πίνακα. Αλλά κι αυτές ακόμα οι γραμμές τονίστηκαν τεχνητά στις φωτογραφίες με άσπρους και μαύρους τονισμούς, έτσι ώστε να φαίνεται η ζημιά ακόμα μεγαλύτερη. Αντίθετα ζάρη σε μια τεχνική που περίεργα πέτυχε, το κείμενο του μανιφέστου που κόλλησε ο Γκουλιέλμι στον πίνακα είναι αδύνατο να διαβαστεί στις φωτογραφίες που αναδημοσίευσαν οι ιταλικές εφημερίδες.

Την επόμενη ακριβώς μέρα άνοιγε η έκθεση του Μιλάνου. Το ιταλικό μας τμήμα, ενισχυμένο με άλλους καταστασιακούς που βρίσκονται στην Ιταλία (το Μωρίς Βικέρτ από το βέλγικο τμήμα και το Γιορν), μοίρασε στο Μιλάνο αυτές τις προκηρύξεις μέσα σε μια ατμόσφαιρα γενικής εχθρότητας. Μάλιστα μια επιθεώρηση έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει μια ρεπροντυξιόν του Ραφαήλ αντιπαραθέτοντας μια ρεπροντυξιόν των τρελλών που θα θέλαν να καταστρέψουν το Ραφαήλ. Ωστόσο, προς γενική έκπληξη, στις 19 Ιουλίου ο Γκουλιέλμι αναγνωρίστηκε απόλυτα υγιής από το διευθυντή του ψυχιατρείου υου Μιλάνου και αφέθηκε ελεύθερος.

Το συμπέρασμα αυτού του επεισοδίου είναι αρκετά διδακτικό: ο Γκουλιέλμι που είχε φοβηθεί πάρα πολύ, για να μην τιμωρηθεί δέχτηκε να τον φωτογραφήσουν γονατιστό να προσεύχεται στην παρθένα του Ραφαήλ, εκληπαρώντας έτσι και την τέχνη και τη θρησκεία που είχε προσβάλει. Η σωστή τοποθέτηση του ιταλικού τμήματός μας σ’ αυτή την κατά τα άλλα απόλυτα ορθολογική υπόθεση, βοήθησε να μεγαλώσει η απομόνωσή μας από τον συρφετό της ιταλικής διανόησης – που ορισμένα νοσηρά στοιχεία της (όπως ο έμπορας Πιστόι, διευθυντής της επιθεώρησης Notizie), αφού με δόλο τριγυρνούσαν τους καταστασιακούς, κατάλαβαν και φανέρωσαν καθαρά το αληθινό τους στρατόπεδο: το Μισέλ Ταπιέ, τον εξαγόμενο γαλλικό νεοφασισμό, τους παπάδες που δεν μπορούν να ξεχάσουν.

[Ειδήσεις της Διεθνούς, Καταστασιακή Διεθνής τχ. 2, Δεκέμβριος 1958]

Ενάντια στην έλλειψη έμπνευσης

Καμιά φορά όταν δεν έχω ιδέες βρίσκω ένα κείμενο και κάθομαι και το μεταφράζω. Παρακάτω είναι ένα τέτοιο. Δεν νομίζω ότι υπήρχε στα ελληνικά αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Η μετάφραση ειδικά στα κομμάτια που είναι ποιητικά ήταν δύσκολη οπότε δείξτε επιείκεια, πόσο μάλλον για την "τεμαχισμένη" ποίηση που περιέχει το κείμενο. Όσο για την ιδέα που παρουσιάζει αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα: θέλετε να γράξετε και νομίζετε ότι "δεν το χετε", πάθατε writer's block, βαρεθήκατε να σκέφτεστε όλο την ίδια μαλακισμένη ιδέα, γύρω απ' τα ίδια θέματα, με τις ίδιες λέξεις; Ε... "τεμαχίστε" και λίγο και μπορεί κάτι να γίνει. Βέβαια η μέθοδος του "τεμαχίσματος" είναι ίσως πιο εύκολη στην αγγλική γλώσσα, όπου δεν υπάρχουν πτώσεις, η σύνταξη είναι απλούστερη, ή οι ίδιες φόρμες μπορεί να χρησιμεύουν σαν διαφορετικά μέρη του λόγου (π.χ. και σαν ρήμα και σαν ουσιαστικό) αλλά με λίγη φαντασία νομίζω μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ελληνικά...



Η Μέθοδος του «Τεμαχίσματος» του Μπράιον Γκίζιν

του Γουίλιαμ Μπάροουζ

Σε μια συνάθροιση σουρεαλιστών τη δεκαετία του 1920 ο Τριστάν Τζαρά, ο άνθρωπος από το πουθενά, πρότεινε να φτιαχτεί ένα ποίημα επί τόπου βγάζοντας λέξεις μέσα από ένα καπέλο. Η σύγκρουση που ακολούθησε έκανε συντρίμμια το θέατρο. Ο Αντρέ Μπρετόν απέβαλλε τον Τριστάν Τζαρά από το κίνημα και γείωσε τα «τεμαχίσματα» στο Φροϋδικό καναπέ.

Το καλοκαίρι του 1959 ο Μπράιον Γκίζιν[1], ζωγράφος και συγγραφέας, έκοψε άρθρα εφημερίδων σε τμήματα και αναδιέταξε αυτά τα τμήματα με τυχαίο τρόπο. Το «Minutes to Go» (Απομένουν μερικά Λεπτά) προέκυψε από αυτό το αρχικό πείραμα «τεμαχίσματος». Το Minutes to Go περιέχει μη επεξεργασμένα μη αλλαγμένα «τεμαχίσματα», που αναδύονται σαν μια πολύ συμπαγής και γεμάτη νόημα πρόζα. Η μέθοδος του τεμαχίσματος φέρνει στους συγγραφείς το κολάζ, το οποίο χρησιμοποιείται από τους ζωγράφους εδώ και πενήντα χρόνια. Και χρησιμοποιείται και από τη φωτογραφική μηχανή και από την κάμερα. Στην πραγματικότητα όλες οι λήψεις δρόμου από φωτογραφικές μηχανές ή κάμερες είναι, λόγω των απρόβλεπτων παραγόντων των περαστικών και της πλάι-πλάι παράθεσης, «τεμαχίσματα». Και οι φωτογράφοι θα σας πουν ότι συχνά οι καλύτερες φωτογραφίες τους είναι ατυχήματα … και οι συγγραφείς το ίδιο θα σας πούνε. Η καλύτερη γραφή φαίνεται να συμβαίνει σχεδόν τυχαία αλλά οι συγγραφείς μέχρι που έγινε ρητή η μέθοδος του «τεμαχίσματος»· όλη η γραφή είναι ουσιαστικά «τεμαχίσματα». Θα επιστρέψω σ’ αυτό το σημείο· δεν είχα κανένα τρόπο να παράγω το «ατύχημα» του αυθόρμητου. Δεν μπορείς να επιβληθείς με τη θέληση στον αυθορμητισμό. Αλλά μπορείς να εισάγεις τον απρόβλεπτο, αυθόρμητο παράγοντα με ένα ψαλίδι.


Αυτή η μέθοδος είναι απλή. Να ένας τρόπος να γίνει. Πάρτε μια σελίδα. Αγαπήστε την. Τώρα κόψτε κάθετα στη μέση και πάλι οριζόντια στη μέση. Έχετε τέσσερα τμήματα: 1, 2, 3, 4…ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Τώρα ανακατατάξτε τα τμήματα βάζοντας το τμήμα τέσσερα με το τμήμα ένα και το τμήμα δύο με το τμήμα τρία. Και έχετε μια νέα σελίδα. Μερικές φορές λέει πάνω κάτω το ίδιο πράγμα. Άλλες φορές κάτι πολύ διαφορετικό. Το «τεμάχισμα» πολιτικών λόγων είναι μια ενδιαφέρουσα άσκηση. Εν πάση περιπτώσει θα βρείτε ότι λέει κάτι και κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πάρτε οποιοδήποτε ποιητή ή συγγραφέα σας κάνει κέφι. Για παράδειγμα ποιήματα που έχετε διαβάσει πολλές φορές. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και τη ζωή με τα τόσα χρόνια επανάληψης. Τώρα πάρτε το ποίημα και δακτυλογραφήστε συγκεκριμένα αποσπάσματα. Γεμίστε μια σελίδα με αποσπάσματα. Τώρα κόψτε τη σελίδα. Έχετε ένα νέο ποίημα. Όσα ποιήματα θέλετε. Ο Τριστάν Τζαρά είπε: «Η ποίηση είναι για τον καθένα» και ο Αντρέ Μπρετόν τον είπε μπάτσο και τον απέβαλλε από το κίνημα, Πείτε το πάλι: «Η ποίηση είναι για τον καθένα». Η ποίηση είναι ένας τόπος και είναι ελεύθερος για όλους τεμαχίστε τον Ρεμπώ και είστε στην Ρεμπώ είναι ένα ποίημα Ρεμπώ τεμαχισμένο.


Επίσκεψη αναμνήσεων. Μόνο ο χορός σου και το σπίτι σου φωνή. Στον ουρανό των προαστίων απίθανες λιποταξίες … όλες αρμονικό πευκόξυλο για σύγκρουση.


Οι σπουδαίοι ουρανοί είναι ανοιχτοί. Παρρησία ατμών και αντίσκηνο φτύνοντας ματωμένο γέλιο και μεθυσμένη τιμωρία.


Περίπατος αρώματος κρασιού ανοίγει αργό μπουκάλι.


Οι σπουδαίοι ουρανοί είναι ανοιχτοί. Υπέρτατη σάλπιγγα καίει σάρκα παιδιά στην ομίχλη.


Τα «τεμαχίσματα» είναι για τον καθένα. Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει «τεμαχίσματα». Είναι πειραματικό με την έννοια του ότι είναι κάτι για να γίνει. Εδώ και τώρα συγγραφή. Όχι κάτι για να συζητηθεί και να διαφωνήσουμε. Οι Έλληνες φιλόσοφοι υπέθεσαν λογικά ότι ένα αντικείμενο διπλά βαρύ από ένα άλλο θα έπεφτε δυο φορές πιο γρήγορα. Δεν τους πέρασε από το μυαλό να τα σπρώξουν και τα δύο από τραπέζι και να δουν πως πέφτουν. Τεμαχίστε τις λέξεις και δείτε πως πέφτουν.


Ο Σαίξπηρ, ο Ρεμπώ ζουν μες στις λέξεις τους. Τεμαχίστε τις σειρές και θα ακούσετε τις φωνές τους. Συχνά τα «τεμαχίσματα» έρχονται σαν κωδικοποιημένα μηνύματα με ειδικό νόημα για τον τεμαχιστή. Χτυπηματάκια στο τραπέζι[2]; Ίσως. Πάντως σίγουρα μια βελτίωση της αξιοθρήνητης πρακτικής της επικοινωνίας με ποιητές μέσω μέντιουμ. Ο Ρεμπώ αποκηρύσσει τον εαυτό του για να ακολουθηθεί από κάμποση βασανιστικά κακή ποίηση. Τεμαχίστε το Ρεμπώ και να ‘στε σίγουροι για την καλή ποίηση τουλάχιστον αν όχι την προσωπική εκδήλωση.


Κάθε γραφή είναι ουσιαστικά «τεμαχίσματα». Ένα κολάζ λέξεων που διαβάστηκαν ακούστηκαν και ξανακούστηκαν. Τι άλλο; Η χρήση ψαλιδιού κάνει τη διαδικασία σαφή και υποκείμενη σε επεκτάσεις και παραλλαγές. Η καθαρή κλασσική πρόζα μπορεί να συντεθεί εξολοκλήρου από αναδιατεταγμένα «τεμαχίσματα». Τεμαχίζοντας και αναδιατάσσοντας μια σελίδα με γραμμένες λέξεις εισάγετε μια νέα διάσταση στη γραφή που κάνει το συγγραφέα ικανό να μετατρέπει τις εικόνες σε κινηματογραφικού τύπου παραλλαγές. Οι εικόνες αλλάζουν αίσθηση με το ψαλίδι, μυρίστε τις εικόνες σε ήχους εικόνες, η εικόνα σε ήχο, ο ήχος σε κιναισθησία. Εκεί το πήγαινε ο Ρεμπώ με το χρώμα των φωνηέντων του. Και με τη «συστηματική διατάραξη των αισθήσεων». Ο τόπος της παραίσθησης από μεσκαλίνη: το να βλέπεις χρώματα να γεύεσαι ήχους να μυρίζεις φόρμες.


Τα «τεμαχίσματα» μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα πεδία εκτός από τη γραφή. Ο Dr Νιούμαν [Neumann] στη Θεωρία των Παιγνίων και της Οικονομικής Συμπεριφοράς εισάγει τα τη μέθοδο του «τεμαχίσματος» σαν μέθοδο τυχαία δράσης στα παίγνια και την στρατιωτική στρατηγική: υποθέστε ότι το χειρότερο έχει συμβεί και πράξτε ανάλογα. Αν η στρατηγική σας μέχρι ενός σημείου είναι καθορισμένη … με τον τυχαίο παράγοντα ο αντίπαλος σας δε θα έχει κάποιο πλεονέκτημα από το να ξέρει τη στρατηγική σας εφόσον δεν μπορεί να προβλέψει την κίνησή σας. Η μέθοδος του «τεμαχίσματος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ένα πλεονέκτημα στα επιστημονικά δεδομένα. Πόσες ανακαλύψεις δεν έχουν γίνει κατά λάθος; Δε μπορούμε να παράγουμε τα ατυχήματα αυτά με τάξη. Τα «τεμαχίσματα» προσθέτουν μια νέα διάσταση και στα φιλμ. Τεμαχίστε μια σκηνή τζόγου με χιλιάδες άλλες σκηνές τζόγου, σ’ όλους τους χρόνους και τους τόπους. Ξανατεμαχίστε. Τεμαχίστε δρόμους του κόσμου. Κόψτε και αναδιατάξτε τις λέξεις και τις εικόνες σε φιλμ. Δεν υπάρχει λόγος να δέχεστε προϊόντα δεύτερης ποιότητας όταν μπορείτε να έχετε το καλύτερο. Και το καλύτερο είναι εκεί για όλους. «Η ποίηση είναι για όλους»…


Τώρα εδώ είναι οι δυο προηγούμενες παράγραφοι «τεμαχισμένες» σε τέσσερα τμήματα και αναδιατεταγμένες.


ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΣΜΑΤΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΞΑΝΑΑΚΟΥΣΜΕΝΩΝ; ΤΙ ΑΛΛΟ; ΥΠΟΘΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΡΟΖΑ. Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΜΑΧΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΙΣΑΓΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΑΣ. ΠΟΣΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑΙΣΘΗΣΙΑ; ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΦΩΝΗΕΝΤΩΝ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΙΛΜ ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ. ΣΚΗΝΕΣ ΤΖΟΓΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΗΧΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ: «Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Ο ΔΡ ΝΙΟΥΜΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΛΑΖ ΛΕΞΕΩΝ ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΥΣΕ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΣΜΑΤΑ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ. ΑΝ ΘΕΤΑΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΑΝΑΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΤΕΜΑΧΙΖΑΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ. Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΕΜΑΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΗΧΟ. ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΡΕΜΠΩ ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΑΞΗ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ» ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ ΤΣΑΓΙΟΥ: ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕΡΗ. ΞΑΝΑΚΟΨΤΕ. ΤΕΜΑΧΙΣΤΕ ΦΟΡΜΕΣ. ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ.



[1] Ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας και καλλιτέχνης, φίλος του Μπάροουζ από το ταξίδι του στην Ταγγέρη, όπου και είχε ανοίξει το εστιατόριο Χίλιες και μια Νύχτες στο οποίο σύχναζε ο Μπάροουζ.

[2] Table tapping: Υποτιθέμενος τρόπος επικοινωνίας με φαντάσματα και πνεύματα νεκρών.



κι ένα τραγούδι που θυμήθηκα μ' αυτά και μ' αυτά (Marimar το θυμάσαι; για πες...):







Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ανταπόκριση από Γερμανία - Φοιτητικό κίνημα


























Εκκενώθηκε στη φρανκφούρτη το κατειλημμένο φοιτητικό casino (κάτι σαν τις δικές μας φοιτητικές λέσχες) και διαλύθηκε συνέλευση 300+ ατόμων.Συζητίεται επίσης πως θα αποδοθούν και αστικές ευθύνες για τις "καταστροφές στο κτίριο". Στη γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη φοιτητικό κίνημα, με κατηλειμμένες σχολές και πορείες (ενδεικτικά 1/12 έγινε πορεία 1000 ατόμων στο freiburg) . Από προκύρηξη που κυκλοφόρησε στην ελλάδα σημειώνουμε τα εξής:

[...]"Εδώ και μισό μήνα, οι καταλήψεις σε δεκάδες πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής εκφράζουν την κατάσταση αυτή, αφού σε Αυστρία (όπου πρώτα άναψε το φυτίλι), Γερμανία (σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια), Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Κροατία, ΗΠΑ (Καλιφόρνια) και πριν λίγους μήνες Ιταλία (πάλι) και Ισπανία τα πανεπιστήμια είναι κατειλημμένα. Μία μόνο μέρα συνολικά 85 χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της Γερμανίας και 70 χιλιάδες στη Σλοβενία.

Τα κύρια αιτήματά τους αφορούν τη διάσπαση του πτυχίου σε bachelor και master, το

«δημόσιο» και «δωρεάν» χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ζητήματα στέγασης και κρατικής μέριμνας για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας των φοιτητών. Βασική είναι επίσης η εναντίωση στη διαδικασία της bologna και στη χρηματοδοτούμενη από εταιρίες έρευνα. Τέλος ζητούν και περισσότερη ελευθερία στις σπουδές τους ώστε να έχουν χρόνο να ζήσουν και επανακαθιέ

ρωση των πολιτικών οργανώσεων των φοιτητών σε όποιες περιοχές είναι απαγορευμένες."

[...]



http://www.bildungsstreik2009-freiburg.de/wp-content/uploads/2009/12/Streik-02.121.JPG
http://www.bildungsstreik2009-freiburg.de/wp-content/uploads/2009/12/Streik-02.12b.JPG

το πανώ γράφει σε ελεύθερη απόδοση "γαμάτη μόρφωση-αντί ταξικής μόρφωσης"

άλλες φωτό από την εκκένωση εδώ:

Ταυτόχρονα στο Βερολίνο εξελίσσεται επιχείρηση καταστολής αυτόνομων κατειλημμένων χώρων: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1109453

Περισσότερα μόλις λάβουμε νέα ανταπόκριση από τους εκεί φίλους μας...



Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Τραγουδάκια







διαλέξτε το καλύτερο τραγούδι και βίντεοκλιπ απ τα παραπάνω και κερδίστε ένα βάζο μέλι για να αλήψετε τον/την αγαπημένο/η σας