Σάββατο 15 Μαΐου 2010

I'll say a word for sickness/ she's my favorite mistress/ yes, she knows my body like no other can

Κατάθλιψη?



Ασθενής Νο 1 : Γυναίκα ετών 52, νοσηλεύτρια από Αλβανία. Ήρθε προ δεκαπενταετίας στην Ελλάδα. Δούλευε εργάτρια στα καπνά της Γερακαρούς. Όταν οι δουλειές εκεί άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά μετακόμισε με τον άντρα και το γιο της στην Θεσσαλονίκη. Τότε ο σύζυγος άρχισε να πίνει πιο πολύ απ'ότι συνήθως και να τη δέρνει. Και τότε άρχισε αυτή η ιστορία με τη κατάθλιψη και τις επισκέψεις στους ψυχιάτρους.

" Ένας μύθος, ένα κοινωνικό κατασκεύασμα, μια ψυχική διαταραχή, η νόσος του 21ου αιώνα, το κοινό μυστικό στην οικογένεια μας, ο ίδιος ο διάολος με τα χίλια ποδάρια ή ένα συνοθύλευμα από φόβους και μίζερες σκέψεις...Κρατάει λίγες εβδομάδες(καταθλιπτικό επεισόδιο) αλλά μπορεί να κουβαλάς το κουφάρι της και για χρόνια(χρόνια κατάθλιψη). Τα διαγνωστικά κριτήρια αναφέρουν: χαμηλή λειτουργικότητα, ανηδονία, αυπνία, χαμηλή αυτοεπίγνωση, μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, αισθήματα αναξιότητας, τύψεις, συναισθηματικές διαταραχές. Παίρνοντας λίγα απ'αυτά, τοποθετώντας τα σε μια διαδοχική σιερά ανάλογα με τη στιγμή της εμφάνισης, ερμηνεύοντας το πώς, το πού και το πότε, πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη. Βασικοί ύποπτοι για την εξάπλωση της νόσου, άγαμοι, διαζευγμένοι, κάτοικοι αγροτικών περιοχών και γυναίκες(έφηβες γυναίκες, εργαζόμενες γυναίκες, σε εμμηνόπαυση, σε όλες τις χώρες του κόσμου).
Η μάμα μου μετά από όλα αυτά τα τελευταία 25 χρόνια έχει κολλήσει σίγουρα κατάθλιψη:
Αυπνία- Στην αρχή έμενε ξύπνια περιμένοντας να γυρίσω σπίτι, τώρα ξυπνά από εφιάλτες, από το πάτωμα που τρίζει, επειδή δεν έχω δουλειά.
Χαμηλή λειτουργικότητα- Ανάβει το τζάκι στις 15:30, παίρνει τα τσιγάρα, κάθεται στη πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση και την κλείνει στις 21:32.
Συναισθηματικές διαταραχές, πεσμένη διάθεση- Το πρωί με πήρε τηλέφωνο βαριανασαίνοντας, απογοητευμένη από το τέλμα που έφτασε, χτες μου λεγε ότι ανησυχεί για το μέλλον μου.
Αισθήματα αναξιότητας, τύψεις- Πριν λίγες μέρες διαπίστωσε ότι απέτυχε σαν μητέρα(πάλι γιατί δεν έχω δουλειά και γιατί πετάω πέτρες) και ότι τα όνειρά της δεν έγιναν αληθινά επειδή έχω ένα ζευγάρι παπούτσια και κανένα σχέδιο για το μέλλον μου..
Μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας- Νομίζει ότι υποφέρω, ότι τα βγάζω πέρα δύσκολα αφού καταναλώνω τόσα λίγα. Πριν κανά χρόνο μου πε πως δεν είμαι φυσιολογικό παιδί σαν όλα τα άλλα.
Ο μπαμπάς μου λέει ότι η κατάθλιψή της τώρα τελευταία επιδεινώθηκε..Ήταν έτοιμος να ψάξει για κανένα γιατρό, αλλά το συζήτησε με τους φίλους του, που έχουν κι αυτοί το ίδιο πρόβλημα με τις γυναίκες τους και κατέληξαν στο ότι μάλλον φταίει η εμμηνόπαυση.
Ίδια δεδομένα, διαφορετικοί φόβοι, συγκερασμός διαπιστευτηρίων και μετά στο εκτελεστικό απόσπασμα της ψυχιατρικής αυθεντίας.
Σκέψεις πρεσαρισμένες σε διαγνωστικά κριτήρια.
Ελεγχόμενες συμπεριφορές, οριοθετημένες μέσα στην μελαγχολία της οικογενειακής θαλπωρής.
Για το δικό μας καλό.
Για το ίδιο καλό που η μαμά μου δίνει τόσες συμβουλές λέγοντας με τον ίδιο μονότονο τρόπο ότι θα κάνω παιδιά και θα καταλάβω πώς είναι να έχεις κατάθλιψη. "

Εξαρτήσεις?





Ασθενής Νο 2: Άνδρας, ετών 27, Έλληνας. Πότε προσφέρει υπηρεσίες dj σε μπαρ και πότε δουλεύει στο στεγνοκαθαριστήριο του πατέρα του. Πρόβλημα εξάρτησης απ'το αλκοόλ. Ξεκίνησε με ένα δυο ποτά και κατέληξε να πίνει ένα μπουκάλι ουίσκι κάθε βράδυ για να κοιμηθεί. Και ύστερα μπήκε στη ψυχιατρική κλινική.

"Όρισμένες φορές τα σώματα δεν ανταποκρίνονται στις βλέψεις μας. Η χρήση εργαλείων μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των αδυναμιών μας. Παρόλαυτα, όταν τα εργαλεία γίνονται δεδομένα και απαραίτητα, τότε απλά συμβάλλουν στη διαιώνιση της φθοράς του σώματος."


Καλά καταλάβατε. Ξεκίνησα ψυχιατρική :

"Είδα ένα φως
στην άκρη
του τούνελ
και μπήκα.

Έχω την
αίσθηση
πως στο
βάθος θα
βρω ένα
τεράστιο
σκατό
που εκπέμπει
ένα πάρα
πολύ
δυνατό φως."

Τα κειμενάκια είναι από τη συλλογή "Αρρώστια" που κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτη. Είναι ένα κι ένα όλα τους. Και τόσο ταιριαστά με αυτά που σκεφτόμουν την ώρα που η ψυχιάτρος συζητούσε με τους ασθενείς στο μάθημα.

Διαταραχή της επικοινωνίας?

Δεν είναι πάντα επιβλαβής για το άτομο. Θα μπορούσε να αποβεί και απελευθερωτική ίσως:



1 σχόλιο:

pakiboy είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=T0m4096SxPk&feature=player_embedded