Κυριακή 27 Μαΐου 2012

εγώ ελπίζω να τη βολέψω


Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο Σταύρος, ο Νίκος και το σκοτάδι που ξημερώνει


Χθες, είδα την εκπομπή «πρωταγωνιστές». Το ομορφόπαιδο Σταύρος Θεοδωράκης σε τετ-α-τετ, με τον αρχηγό της ΧΑ. Όλη η κουβέντα του με τον Μιχαλολιάκο, διεξήχθει σαν μια συζήτηση καφενείου, με τον δημοσιογράφο παντελώς απληροφόρητο για το τι είναι η ΧΑ, ποια είναι η ιδεολογία της, ποια είναι η δράση της, ποια η σχέση της με την αστυνομία και τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΛΑΟΣ) κλπ. Αρκέστηκε σε μια παράθεση ανούσιων στερεοτύπων που σε πολλές περιπτώσεις βγάζανε μάγκα και ιστορικά πληροφορημένο τον φασίστα-κυπατζή, και τον Σταύρο ανίδεο και φαφλατά, χωρίς ειρμό, χωρίς στέρεα επιχειρήματα, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες. Δεν παρουσιάσε ουτέ ένα ντοκουμέντο για την δολοφονική, απεργοσπαστική, μαφιόζικη δράση της ΧΑ και για τη δράση του ισόβιου αρχηγού της.  Ήταν λες και η ΧΑ εμφανίστηκε την επαύριο των εκλογών. Έχω ακούσει ότι είσαστε φασίστας, ναζί, ομοφοβικός, βίαιος κλπ, έχω ακούσει ότι είσαστε κακός. Τι ισχύει; Τι λέτε εσείς; Αυτό ήταν το μοτίβο του Σταύρου που υποτίθεται ότι ήθελε μέσω της συνέντευξης να εκθέσει στα μάτια των θεατών-ψηφοφόρων την κακία και την επικινδυνότητα των χρυσαυγιτών. Έκανε μάλιστα (αυτο)κριτική στην μέχρι τώρα, «πολιτικά ορθή» αντιμετώπιση της ΧΑ και των εκπροσώπων της από τα μήντια. Αντιμετώπιση που υποτίθεται ότι σήμαινε αποσιώπηση, δίνοντας έτσι δίκιο στους χρυσαυγίτες που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από τα μήντια. Ενώ τώρα που «βλέπουμε τα πρόσωπά τους» και το «τί ισχυρίζονται», αποκαλύπτονται!  Πρόκειται για μια σαθρή άποψη η οποία αναπαράγεται συνεχώς από τα μήντια, μετά τις εκλογές. 

Ευτυχώς λοιπόν, που εμφανίστηκαν αυτοί οι δημοκράτες δημοσιογράφοι για να μας πληροφορήσουν για το πόσο «κακό πράγμα» είναι η ΧΑ, να μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε γνώμη, λες και τόσα χρόνια κανείς δεν ήξερε. Όμως, η πίστη ότι αφήνοντας έναν νεοναζί να πει δημόσια ότι είναι νεοναζί, αυτόματα τον αμαυρώνει, είναι μια απάτη(εδώ υπάρχουν ακόμα ψηφοφόροι του πασοκ). Προϋποθέτει ότι οι θεατές-ψηφοφόροι είναι ανίδεοι που πρέπει να ενημερωθούν για το «τι κακό πράγμα είναι η ΧΑ»  και στοχεύει στο θεαματικό αντανακλαστικό: ναζί=κακό, που καλλιέργησε τόσα χρόνια το χόλυγουντ. Όλη η επιχειρηματολογία του Θεοδωράκη περιορίστηκε σε αυτό και δεν κατάφερε ούτε στιγμή να εκθέσει τον Μιχαλολιάκο σαν αυτό που είναι: ο αρχηγός της πιο γνωστής παρακρατικής νεοναζιστικής οργάνωσης, γνωστής για την συνεργασία της  με την αστυνομία στην καταστολή κινητοποιήσεων, γνωστής για το κυνήγι μεταναστών και τους ξυλοδαρμούς αγωνιστών, για τις επιθέσεις της σε πολιτικούς χώρους της αριστεράς και της αναρχίας. Κουβέντα για όλα αυτά ο Σταύρος. Μάλιστα, η ΧΑ παρουσιάστηκε ως «αντισυστημική»! Ένας από τους πιο δικτυωμένους δημοσιογράφους δεν κατάφερε να βρει κάνενα ντοκουμέντο για να συζητήσει δημοκρατικά με τον φασίστα. Επικαλέστηκε ένα κείμενο του 1987(!), στο οποίο αποδίδονταν τιμές στον Χίτλερ και έφερε την υπογραφή του Μιχαλολιάκου. Παρεπιπτόντως το ίδιο κείμενο, διέψευσε ο Μιχ. πριν δέκα μερες σε προεκλογική εκπομπή στη νετ. Ούτε καν μπηκε στον κόπο να δει το πιο πρόσφατο οπτικό υλικό που κυκλοφορεί για τον άνθρωπο(;) που υποτίθεται πως σκόπευε να «αποκαλύψει». 

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν: είναι βλάξ και ανίκανος ο Θεοδωράκης ή οι μισθοφόροι του θεάματος φλερτάρουν ανοιχτά με το φασισμό, λειτουργώντας ως σωστοί δημοκράτες;  

Πριν χρόνια, σε ένα τοίχο έγραφε: να προετοιμαστούμε για το σκοτάδι που ξημερώνει

Υ.γ. Αν και βαριέμαι να σχολιάσω τις παράπλευρες συνεντεύξεις που πήρε ο Σταύρος και τα πλάνα από τους στρατιωτικούς σχηματισμούς της ΧΑ στο δρόμο, δεν μπορώ παρά να επισημάνω, τον Σαββό με γαλάζιο μπλουζάκι, ως γεροσοφό και δημοκράτη καλλιτέχνη, να αναζητά τη συναίνεση και το διάλογο…πίσω του η γαλανόλευκη να κυματίζει…μεγάλη ανατριχίλα. Το παράδοξο με τους δημοκράτες είναι ότι πάντα προσπαθούν να αποδείξουν την υποτιθέμενη καλή πλευρά του πατριωτισμού, πράγμα που τους αναγκάζει να μιλανε με τους όρους που οι φασίστες/εθνικιστές παίζουν στα δάχτυλα. Έτσι, για παράδειγμα, η άποψη ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών, δεν είναι ντε και καλά μια κακή λύση, «εδώ που φτάσαμε», είναι δημοκρατική.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ο Τσακ Νόρις...

...μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.